Przejdź do głównej zawartości

Ostatnia zmiana: 7.01.2020

Chcemy, by nasi pasażerowie i kierowcy mieli dostęp do narzędzi, które zagwarantują im bezpieczeństwo podczas korzystania z naszych usług. Aby uzyskać pomoc w nagłym wypadku, wybierz numer 911 za pomocą aplikacji Uber – przekażemy operatorowi numeru alarmowego Twoją lokalizację i szczegóły przejazdu, jeśli będą dostępne. Przekażemy następujące szczegóły przejazdu: Twoją przybliżoną aktualną lokalizację podczas połączenia z numerem alarmowym, markę, model, kolor i numer rejestracyjny samochodu, Twoje imię i numer telefonu, Twoje miejsce odbioru i miejsce docelowe, a także imię kierowcy.

To Ty decydujesz, czy chcesz udostępniać swoją lokalizację oraz inne szczegóły przejazdu operatorowi numeru alarmowego. Udostępnianie lokalizacji i informacji o przejeździe możesz włączyć w ustawieniach prywatności, na stronie Udostępnianie danych służbom ratunkowym.

Dane o lokalizacji, jakie udostępniamy operatorowi numeru alarmowego, składają się z szerokości i długości geograficznej oraz zależą od systemu operacyjnego urządzenia. Mogą nie być precyzyjne, szczególnie w gęsto zabudowanych obszarach miejskich.

Gdy zdecydujesz się udostępnić swoją lokalizację i dane przejazdu operatorowi numeru alarmowego, przekażemy je firmie RapidSOS, która prowadzi platformę do przekazywania lokalizacji i danych z połączonych urządzeń operatorom numerów alarmowych. Platforma firmy RapidSOS jest zintegrowana z operatorami numerów alarmowych wyłącznie na wybranych obszarach naszej działalności w Stanach Zjednoczonych. Jeśli będziemy mogli udostępnić operatorowi szczegóły Twojego przejazdu, w aplikacji Uber pojawi się stosowna informacja przed wykonaniem połączenia z numerem 911. W niektórych przypadkach centrum obsługi połączeń alarmowych i firma RapidSOS mogą przetworzyć tylko niektóre dane dotyczące lokalizacji i przejazdu. Na przykład operator numeru alarmowego może mieć dostęp do Twojej przybliżonej aktualnej lokalizacji, ale może nie widzieć miejsca odbioru ani miejsca docelowego.

Aby chronić swoich pasażerów, Uber będzie przechowywać dane o ich lokalizacji i przejazdach, a także informacje o godzinach wykonywania połączeń z numerem 911. Uber może przechowywać te informacje tak długo, jak zezwalają na to przepisy prawa. Po tym czasie te informacje zostaną usunięte. Firma RapidSOS usunie dane dotyczące lokalizacji i przejazdu w ciągu 180 dni od otrzymania ich od firmy Uber, ale może przechowywać podsumowanie zawierające liczbę obsługiwanych połączeń. Wszelkie podsumowania przechowywane przez firmę RapidSOS nie będą możliwe do zidentyfikowania. Oznacza to, że nie będą zawierały żadnych informacji, które będzie można przyporządkować do jakiejkolwiek osoby. Firmy Uber i RapidSOS nigdy nie będą przechowywały ani odsłuchiwały Twoich połączeń z numerem alarmowym ani przeprowadzały transkrypcji tych połączeń.