Produkty

Wyślij status swoim bliskim i pozwól im śledzić Twój przejazd

27 lut 2018 / Polska

Funkcja udostępniania statusu jest najłatwiejszym, najszybszym i najdokładniejszym sposobem na informowanie bliskich o Twoim przejeździe.

Dzięki funkcji „Udostępnij status” Twoja rodzina i znajomi mogą śledzić Twoją lokalizację, gdy przemieszczasz się z Uberem.

Może się to przydać w wielu sytuacjach: gdy utkniesz w korku i wiesz już, że nie zdążysz na spotkanie lub gdy to Ty czekasz na wizytę i chcesz upewnić się, czy masz czas wyskoczyć na chwilę po coś do sklepu. Niezależnie od sytuacji, funkcja „wyślij status” to najłatwiejszy, najszybszy i najbardziej dokładny sposób, by przekazać innym kluczowe informacje.

Co dzieje się, gdy udostępniam innym mój status?

Do wybranych przez Ciebie kontaktów zostaje wysłana (za pośrednictwem mediów społecznościowych, SMS-em albo drogą mailową) wiadomość z linkiem do mapy. Mapa, podobna do tej, którą widzisz w trakcie swojego przejazdu, pokazuje Twoje położenie w czasie rzeczywistym i może zostać otwarta w przeglądarce. Dzięki temu nawet ci, którzy nie mają zainstalowanej aplikacji Uber, zobaczą trasę Twojego przejazdu. Oprócz aktualnych informacji o podróży, znajomi lub rodzina zobaczą również przewidywany czas Twojego przyjazdu.

Jak korzystać z tej funkcji?

  1. Po zaakceptowaniu przejazdu, przeciągnij w górę palcem z dołu ekranu, by otworzyć szczegóły przejazdu.
  2. Dotknij przycisku „Udostępnij status”.
  3. Wybierz kontakt lub kontakty, którym chcesz udostępnić swój status i wybierz „Wyślij”.

Możesz także ręcznie skopiować i przekleić link. Przydaje się to, gdy chcesz udostępnić informacje o przejeździe osobie, której danych nie masz w kontaktach.

Użytkownicy Androida mają również opcję wyboru kontaktów awaryjnych, do których najczęściej będą wysyłać swój status. Możesz wybrać do pięciu kontaktów awaryjnych – te osoby wyświetlą się jako pierwsze w momencie wybierania kontaktów.

Niezależnie od tego, czy zawsze jesteś na czas, czy często się spóźniasz, Twoi znajomi i rodzina od teraz będą wiedzieć, kiedy mogą się Ciebie spodziewać. Udostępnienie swojego statusu i przewidywanego czasu przyjazdu pozwoli Tobie i Twoim bliskim lepiej się przygotować, niezależnie od tego, co wydarzy się po drodze.

Funkcja udostępniania statusu jest najłatwiejszym, najszybszym i najdokładniejszym sposobem na informowanie bliskich o Twoim przejeździe.