Produkty

Jak korzystać z profili rodzinnych w Uberze

22 maj 2018 / Polska

W Uberze stale szukamy sposobów, by ułatwić korzystanie z aplikacji i zwiększyć komfort przejazdów. Często korzystamy przy tym z opinii użytkowników. Nowym udogodnieniem dla pasażerów, o które prosiliście szczególnie często, są profile rodzinne.

Dzięki nim możesz organizować konta Uber dla całej swojej rodziny. Do konta możesz zaprosić krewnych. Możesz też zarządzać domyślną formą płatności każdej osoby. Dzięki profilom rodzinnym Twoi bliscy mogą korzystać z przejazdów samodzielnie, a Ty zachowasz kontrolę nad wspólnymi rachunkami i upewnisz się, że ich droga przebiega zgodnie z planem.

Profile rodzinne pozwalają kilku osobom współdzielić jedną metodę płatności. W ten sposób członkowie Twojej rodziny mogą korzystać z przejazdów opłacanych z jednego, wspólnego konta. Profil rodzinny może obejmować łącznie 5 osób. Każda z nich musi być użytkownikiem aplikacji Uber i mieć ukończone 18 lat.

Tworzenie profilu rodzinnego

Utworzenie profilu dla rodziny jest bardzo proste. Wystarczy w menu aplikacji wybrać „Ustawienia”, a następnie w opcji „Rodzina” dotknąć przycisku „Ustaw członków rodziny”. Na koniec należy ustawić formę płatności. I gotowe – do profilu możesz już zaprosić innych użytkowników.

Zapraszanie bliskich

Po utworzeniu profilu będziesz mieć możliwość dodania do niego członków rodziny. Wybierz ich ze swojej listy kontaktów. Obecnie możesz zapraszać ich tylko pojedynczo. Gdy jedna osoba zaakceptuje zaproszenie, możesz wskazać kolejną. Pamiętaj, że profil rodzinny może objąć łącznie 5 osób, w tym Ciebie.

Jeśli postanowisz zaprosić osobę, która nie korzysta jeszcze z Ubera, musi ona najpierw pobrać aplikację. Dopiero wtedy możesz wysłać do niej zaproszenie do profilu.

Do profilu rodzinnego możesz zaprosić również innych bliskich, którzy nie są z Tobą spokrewnieni. Możesz swobodnie decydować, z kim będziesz dzielić się rachunkami lub kto może realizować przejazdy korzystając z Twojej karty płatniczej.

Płatności w ramach profilu

Po wybraniu formy płatności dla profilu rodzinnego, weryfikujemy ją i potwierdzamy podaną kartę płatniczą, przeprowadzając wstępną autoryzację. Nie oznacza to dla Ciebie żadnych kosztów – środki na twoim koncie po weryfikacji są natychmiast odblokowane.

Zawsze możesz zaktualizować formę płatności dla profilu rodzinnego. Zrobisz to dotykając swojego zdjęcia u góry menu aplikacji, następnie wybierając profil rodzinny i opcję „Płatność”.

Po tym, gdy ktoś z Twoich bliskich zaakceptuje zaproszenie, profil rodzinny pojawi się w jego aplikacji jako jedna z form płatności. Jeśli z niej skorzysta, przejazd będzie zrealizowany na rachunek wybrany w Waszym wspólnym profilu rodzinnym.

Śledzenie przejazdów

Nawet gdy członkowie rodziny są daleko, Uber pozwala zaopiekować się nimi i upewnić się, że bezpiecznie dotarli na miejsce. Będziesz wiedzieć, czy dzieci dojechały do domu, partner lub partnerka dotarli na czas na spotkanie, a rodzeństwo zdążyło na pociąg. Upewnisz się też, że nie było problemów z płatnościami.

Obecnie posiadacz konta z profilem rodzinnym nie może przeglądać historii przejazdów pozostałych członków rodziny. Jednak administrator profilu otrzymuje na swój adres e-mail wszystkie rachunki za przejazdy i płatności dokonane z użyciem profilu rodzinnego. Dzięki temu, na podstawie rachunków, ma dostęp do informacji, gdzie i kiedy realizowano przejazdy w ramach profilu.

Adres e-mail dla rachunków możesz zaktualizować wchodząc w „Ustawienia” w menu aplikacji, w opcji „Profile” dotykając przycisk „Profil rodzinny”, a następnie wybierając „Preferencje”.

Profil rodzinny z pewnością ułatwi korzystanie z Ubera wszystkim, którzy wolą rozliczać się wspólnie za przejazdy. Jeśli jednak postanowisz z niego zrezygnować, opuścić go lub usunąć z niego użytkowników, zrobisz to z łatwością w menu „Ustawienia”, wybierając „Profile”, a w nich „Profil rodzinny”.